۵٫۸ میلیارد دلار صرفهجویی در مصرف فرآوردههای نفتی
معاون وزیر نفت از کاهش ۵٫۸ میلیارد دلاری مصرف فرآوردههای نفتی پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها در ۱۰ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس علیرضا ضیغمی امروز (سه شنبه، ۱۱ بهمن) میزان کاهش فرآوردههای بنزین را ۴٫۱ درصد، نفتگاز ۶ درصد، نفتسفید ۷٫۵ درصد و گاز مایع را ۱۱٫۸ درصد عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران افزود: از سال ۱۳۸۹ منابع مالی از سوی برخی بانکها بهصورت اوراق مشارکت، وام و یا از محل صندق انرژی تامین شده است.
وی با بیان اینکه دو هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۸۸ برای پروژههای پالایشگاهی هزینه شده است، گفت: سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان نیز برای سال ۱۳۸۹ اختصاص یافت که برای امسال یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای پروژههای پالایشگاهی در نظر گرفته شده است.
معاون وزیر نفت با اشاره به روند صعودی صادرات فرآوردههای نفتی در این شرکت تصریح کرد: بر اساس برنامههای بلندمدت، شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به یک شرکت تولیدی و صادراتی تبدیل خواهد شد.
مهندس ضیغمی با بیان اینکه در آیندهای نزدیک ۵۰ درصد از تولیدات این شرکت مصرف داخل و ۵۰ درصد بقیه برای صادرات خواهد بود، خاطرنشان کرد: از ۹ پالایشگاه نفتی فعال، هفت پالایشگاه واگذار شده که قدمتی بالای ۳۰ سال دارند.
به گفته وی، فرآوردههای نفتی تولیدی داخل در گذشته از استاندارد یورو ۲ پیروی میکرد که با تصویب هیات وزیران و با اجرای طرحهای پالایشگاهی در کشور این استاندارد به یورو ۴ و۵ تبدیل خواهد شد.
وی گفت: پالایشگاه آبادان با ۱۰۰ سال قدمت و پالایشگاههای امام خمینی (ره) و بندرعباس با ۱۴ سال عمر به ترتیب پیرترین و جوانترین پالایشگاههای کشور هستند.
افزایش فرآورش نفتخام در پایان برنامه پنجم
مهندس ضیغمی افزود: تا پایان برنامه پنجم توسعه فرآورش نفت نفت در پالایشگاههای کشور از یک میلیون و ۷۷۰ هزار بشکه به دو میلیون و ۳۸۰ هزار بشکه افزایش پیدا خواهد کرد.
وی گفت: برهمین اساس تا پایان برنامه پنجم توسعه، خطوط لوله انتقال نفت خام از ۳۷۰۰ به ۵ هزار و ۳۰۰ ، خطوط انتقال فرآوردههای نفتی از ۸ هزار و ۵۰۰ به ۱۱ هزار کیلومتر، ظرفیت مخازن از ۱۱٫۵ میلیارد به ۱۴٫۵ میلیارد، تولید بنزین از ۵۵ تا ۶۰ به ۱۳۱ میلیون لیتر و نفتگاز از ۹۱ به ۱۲۳ میلیون لیتر در روز افزایش خواهند یافت.همچنین در این دوره زمانی تولید نفتکوره از ۷۶ به ۵۶ میلیون لیتر کاهش خواهد یافت.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه ساخت هفت پالایشگاه جدید با هزینه ۲۶ میلیارد دلار منابع مالی تعریف شده که از بین این پروژهها ستاره خلیجفارس با ۴۷ درصد پیشرفت در حال انجام است. همچنین از این هفت پالایشگاه، پالایشگاه آناهیتا در سفر مقام معظم رهبری در برنامههای اولویت دار قرار گرفت که ۲۰ درصد از این پالایشگاه سهم دولت و ۸۰ درصد سهم صندوق تامین اجتماعی است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: پالایشگاه میعانات گازی پارس شیراز با ظرفیت روزانه ۱۲۰ هزار بشکه فعالیت خواهد کرد که همانند پالایشگاه ستاره خلیج فارس به دنبال سرمایهگذار و تامین منابع مالی هستیم و با تعیین پیمانکار EPCF، مراحل اجرایی آن آغاز خواد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران با بیان اینکه ۱۱٫۵ میلیارد دلار طرحهای بهینه سازی فرآوردههای نفتی در حال انجام است، افزود: بسیاری از این طرح ها از سال ۷۶ آغاز شده که به مرور یکی پس از دیگری در حال اجرا و بهره برداری است. طرحهای توسعه و بنزینسازی نیز در حال انجام است.
این مقام مسئول افزود: برای ساخت خطوط لوله معادل ۶٫۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام خواهد شد تا این خطوط از ۱۱ کیلومتر کنونی به ۱۴ هزار کیلومتر تا پایان برنامه پنجم افزایش یابد.
مهندس ضیغمی با بیان اینکه هم اکنون یک هزار و ۸۲۶ جایگاه سی.ان.جی تکمیل شده و در مدار قرار گرفته است، افزود: با وجود مشکلات نقدینگی تا پایان امسال این تعداد به دو هزار باب جایگاه خواهد رسید.
به گفته وی، اعتبار و مصوبه برای ساخت دو هزار و ۵۵۰ باب جایگاه از ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور گرفته شده که در صورت تامین نقدینگی تا پایان سال آینده، این تعداد جایگاه جدید وارد چرخه فعالیت خواهد شد.
توسعه و شتابدهی به پروژههای موجود در صنعت نفت
مهندس ضیغمی تسریع در ساخت پالایشگاههای جدید نفت، شتابدهی به توسعه پالایشگاههای موجود و ارتقای سطح کمی و کیفی فرآوردههای نفتی را از اولویتهای وزیر نفت در بخش پالایش نفت عنوان کرد وگفت: امیدواریم با پشتیبانی وزیر نفت شاهد پیشرفت روز افزون پروژه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس وهمچنین تسریع در اجرای پروژههای پالایشی دیگر همچون خوزستان، پارس شیراز، آناهیتا و هرمز باشیم.
افزایش سود پالایشگاهها با تحقق برنامه کاهش تولید نفتکوره
مهندس ضیغمی از کاهش تولید نفتکوره به میزان ۳٫۷ میلیون لیتر در روز در پالایشگاههای کشور با اجرای طرحهای توسعهای پالایشگاههای موجود خبر داد و تصریح کرد: هماکنون روزانه ۷۱ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر نفتکوره در پالایشگاههای کشور تولید میشود که این میزان تا پایان برنامه پنجم به روزانه ۶۸ میلیون لیتر در روز کاهش خواهد یافت .
وی یادآور شد: ظرفیت تولید نفتکوره با ساخت هفت پالایشگاه جدید و اجرای طرحهای توسعه تا پایان سند چشمانداز به روزانه ۵۵٫۶ میلیون لیتر کاهش خواهد یافت که این مهم سوددهی بیشتری برای پالایشگاهها به همراه خواهد داشت و میزان تولید محصولات با ارزش در مقابل افزایش مییابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از تولید بنزین در کشور با استانداردیورو ۴ خبر داد و گفت: هم اکنون روزانه ۵۵ میلیون لیتر بنزین و ۹۶ میلیون لیتر نفت گاز در کشور تولید می شود که تا پایان سال ۹۱، روزانه ۴۱ میلیون لیتر از بنزین تولیدی کشور استاندارد یورو ۴ خواهدبود.
وی همچنین با اشاره به اجرای کامل طرح توسعه در پالایشگاه امام خمینی(ره) اراک و اجرای طرح تثبیت پالایشگاه آبادان اظهار داشت: پالایشگاه آبادان تا پایان سال ۹۱ با اجرای طرح تثبیت ظرفیت ۱۶٫۲ میلیون لیتر بنزین با استانداردهای یورو ۴ اروپا تولید و پالایشگاه امام خمینی (ره) اراک با اجرای کامل طرح توسعه ای خود تا پایان سال آینده، ۱۵٫۹ میلیون لیتر بنزین با استانداردهای یورو ۵ تولید خواهد کرد .
به گفته وی، پالایشگاه شهیدتندگویان تهران نیز تا پایان سال ۹۱ با اجرای طرح افزایش کیفیت و بهبود فرآیند این پالایشگاه روزانه ۱۱٫۵ میلیون لیتر گازوییل یورو ۴ تولیدخواهد کرد.
مجموع مصرف بنزین کشور در ۱۰ ماه نخست امسال
معاون وزیر نفت در خصوص میزان مصرف بنزین کشور در ۱۰ ماه نخست سال جاری اظهار داشت:مجموع مصرف بنزین کشور در ۱۰ ماه نخست امسال به ۱۸ میلیارد و ۲۸۱ میلیون لیتر رسید که نسبت به مصرف مدت مشابه سال گذشته (۱۹ میلیارد و ۱۱۴ میلیون لیتر)، ۸۳۳ میلیون لیتر کاهش نشان داشته است.
وی ادامه داد: میانگین مصرف روزانه بنزین کشور در ده ماه نخست امسال نیز به ۵۷٫۸ میلیون لیتر رسید که این رقم با اجرای طرح هدفمندی یارانهها و اصلاح الگوی مصرف سوخت در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (۶۰٫۴ میلیون لیتر) روزانه ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار لیتر کاهش یافته است.
از سرگیری صادرات بنزین از فروردین سال آینده
مهندس ضیغمی با اشاره به این که امسال دو محموله بنزین صادر شد، اما بعد از آن صادرات به صورت نفتا ادامه یافت، از صادرات دوباره بنزین در فروردین سال ۱۳۹۱ خبر داد وگفت: در حال حاضر مصرف بنزین با تولید آن برابر است، اما تا پایان امسال تولید بنزین از مصرف پیش خواهد افتاد و این گونه قادر خواهیم بود که دوباره صادرات بنزین را از سر گیریم.
معاون وزیر نفت خاطر نشان کرد: تا پایان امسال نیز حدود ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار لیتر بنزین دیگر به تولید کشور افزوده می شود که حجم تولید این فرآورده استراتژیک را به بیش از ۷۳ میلیون و ۶۰۰ هزار لیتر می رساند.
معاون وزیر نفت همچنین با تاکید بر ارتقاء کیفیت فرآوردههای نفتی همزمان با اجرای طرحهای بهینهسازی و بنزینسازی پالایشگاههای موجود تصریح کرد: قرار است فرآوردههای نفتی در پایان برنامه پنجم توسعه با راهاندازی طرحهای جدید مطابق با استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ و در پایان افق ۱۴۰۴ مطابق با استانداردهای یورو ۷ و یورو ۸ مطابق استانداردهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۴ تولید شوند.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، در زمینه میزان پیشرفت فیزیکی واحد جدید بنزین سازی پالایشگاه تبریزگفت: این پروژه که با بهره برداری از آن یک میلیون لیتر به تولید بنزین پالایشگاه تبریز افزوده خواهد شد، سال آینده به بهرهبرداری می رسد.
تامین نیاز مالی طرح های پالایشی برای سال ۹۰
مهندس ضیمغی گفت: تامین مالی طرح های توسعهای پالایشگاه های اراک، بندرعباس و تهران سال گذشته از طریق توزیع اوراق مشارکت انجام شد و باقی پالایشگاه ها نیز از طریق صندوق انرژی و دیگر بانک ها، تسهیلات مورد نیاز خود را تامین خواهند کرد.
وی با اشاره به این که در سال ۸۸، در مجموع حدود ۸۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای اجرای طرح توسعه در پالایشگاههای امام خمینی(ره) شازند، بندرعباس و شهید تندگویان تهران منتشر شد، افزود: طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند هم اکنون در مدار تولید قرار گرفته است و طرحهای توسعهای پالایشگاههای شهید تندگویان تهران و لاوان تا پایان امسال و طرح توسعهای پالایشگاه بندرعباس تا پایان سال ۹۱ به بهره برداری خواهند رسید.
معاون وزیر نفت با بیان این که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هم اکنون طرح های توسعه و بهینه سازی پالایشگاهها را با هدف افزایش کمیت و بهبود کیفیت فرآورده های تولیدی در هفت پالایشگاه کشور به عهده دارد، تصریح کرد: این شرکت می کوشد شیوه واگذاری شرکتهای پالایشی به نحوی باشد که سبب توقف اجرای طرحهای توسعهای، بهینه سازی و تامین فرآوردههای نفتی مورد نیاز کشور نشود.
مهندس ضیغمی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه کاهش آلودگی نفتی زمینهای اطراف پالایشگاه تهران تاکید کرد: از جمله اقدامات انجام شده تخلیه روستاهای اطراف پالایشگاه تهران از سوی وزارت نفت بود که با بررسیهای صورت گرفته توسط مسئولان این نتیجه حاصل شده و آلودگی نفتی زمینهای اطراف پالایشگاه تهران به طور صدرصد از بین رفته است.